Peki Vikings tam olarak ne? Nerede geçiyor, hangi zamanı anlatıyor? Yuh! Vikingler ulan işte. Bizim çocukluğumuzda çizgi filmi de vardı hatta. Viki burnunu kaşırdı da tüm sorunlara şip şak çözüm bulurdu. Biz de ağzımızdan salyalar akar halde izlerdik.
Tabi dizinin, çizgi filmle uzaktan yakından ilgisi yok. Hatta aksine çoğu ciddiyetli yapımdan daha ciddi ve daha sert. Bizi doğruca 1000 yıldan fazla geriye götürüp, hakiki vikinglerin hayatlarına sokuyor.
Hikayemizin baş karakteri Ragnar Lothbrok, dahil olduğu kabilenin ve yaşadığı çağın zorlu savaşçılarından biri. Kendisi sürekli doğuya akın yapmaktan ve çok az ganimet topluyor olmaktan çok şikayetçi. Hatta bu nedenden ötürü kabilenin reisi Earl Haraldson'a açık açık olmasa da taş atıyor. Eğer Batı'da olduğunu düşündüğü topraklara yolculuk ederlerse daha zengin olacaklarını düşünürken, Reis Haraldson onun hayaller peşinde koştuğuna inanıyor. Ama Ragnar'ın maceraperest ruhu ve isyankar yönü hem onu hem de kabilesini geri dönülmez yollara sokuyor.
En öndeki arkadaş Ragnar Lothbrok. "Az dur, geliyorum şimdi seni öpmeye." bakışı atıyor.
Olabildiğince spoiler vermeden şöyle kısa bir özet geçtim. Dizinin sinopsisinde de olan ekstra birkaç bilgi daha vereyim. Ragnar'ın korkusuz bir savaşçı olmasının yanı sıra, Nors mitolojisinin savaş tanrısı olan Odin'in soyundan geldiğine inanmak için sebeplerimiz var. En azından dizinin senaristi böyle olduğunu iddia ediyor. Ki bu bile diziye şöyle bir bakmak için yeterli sebeptir diye düşünüyorum.
Şimdi bu dizi neden Abi Kesin İzle'de yer buldu kendine, biraz da ondan bahsedelim. Hatta benim için enteresan olan şöyle bir nokta daha var, bu dizi nasıl oldu da History Channel gibi bu işin acemisi bir kanal tarafından yapılabildi. Biz History Channel'ı, belgeselvari yapımlarıyla bilirken birden karşımıza oldukça başarılı, kurmaca bir diziyle geldiler. Ki başarılı diyorsam, sadece History Channel standartlarında değil, genel anlamda epey başarılı.
Bir kere dizinin geçtiği çağ, o çağın atmosferi çok çok iyi verilmiş. Kurulan sazdan, taştan evlerden tutun, oyuncuların giydikleri kıyafetlere kadar dizi ekibi çok iyi iş çıkarmış. Çekimler iskandinavyada yapılıyor ve manzaralar tarif edilemez güzellikte ve korkutuculukta. Dizinin açılış sahnesindeki akşamüstü loşluğu ve savaşın geçtiği küçük tepe ile manzarası beni benden almıştı. Her bölümde aynı huşu hissini yaşadığım başka bir mekan daha görmek de benim için diziyi daha etkileyici hale getirdi.
Oyunculuklar kusursuz olmasa da çok çok iyi. Ragnar karakterini oynayan Travis Fimmel, Floki karakteriyle Gustaf Skarsgard ve Rollo karakteriyle Clive Standen gerçekten de müthiş iş çıkarıyorlar. Diğer oyuncular için aynı şeyi söylemek çok mümkün değil. Hatta beni şaşırtan şeyler arasında, dizideki tek kariyerli oyuncu olan Gabriel Byrne'ın vasatı azıcık aşan oyunculuğu var. Şimdi ben böyle deyince leş gibi oyunculuklar beklemeyin tabii, sadece insan birazcık daha etkileyici oyunculuk bekliyor. Sonuçta bambaşka bir çağın adamlarını izliyoruz. Etkilenmeye ihtiyacımız var.
Soldaki hatun Ragnar'ın karısı. Kesinlikle ev hanımı değil, aksine yaman bir savaşçı.
Neyseki en başta saydığım 3 oyuncu, ekranda diğer tüm oyunculardan daha uzun süre kalıyorlar da diğer oyuncular diziyi bok etmeye fazla fırsat bulamıyor.
Müzikler güzel, zaten soundtrack albümünü nispeten popüler grupların parçaları doldurmuş. Hatta jenerik müziği için fazla zahmet etmeye gerek görmeyip, doğruca o atmosfere ancak bu kadar cuk olabilecek bir parça olan If I Had A Heart'ı kullanmışlar. Fever Ray'in en çok bilinen ve sevilen şarkılarından bir tanesi kendisi.
Dizinin bir güzel yanı da, olacak şeyleri aslında az buçuk tahmin etseniz bile içinize o küçük kuşku kırıntısını çok iyi yerleştirebiliyor olması ve sizi beklediğiniz sonlarda bile şaşırtabiliyor olması. Ki bu özellik bence çok fazla dizinin başarabildiği bir özellik değil. Ayrıca senaryo zaten başlı başına ilgi çekici.
Bu arada diziyi izlerken şunu fark ettim ki ben Vikingler hakkında bir şeyler biliyormuşum ama o bildiğim şeyler çok da fazla değilmiş. Abilerin yaşayışı, gelenekleri, ahlak anlayışları, dostlukları, giyim kuşamları ve aklıma gelmeyen daha pek çok şey bu dizide yer bulmuş. Eğer yapımcılar abartmıyorlarsa, Vikingler hakkaten çok enteresan milletmiş.
Karakterlerimiz de enteresan. Ragnar'ın, o çağda hem güç hem zekayı aynı bünyede barındıran bir adam olması biraz garip geliyor olsa da zamanla karizması sizi alıp götürüyor ve bunu daha fazla sorgulamıyorsunuz. "Oh be, iyi ki Ragnar diye bir adam var." bile dedirtiyor yani. Rollo'nun sinsi hareketleri bizi epey kıllatıyor ama müthiş gücü ve çabuk tükenen sabrıyla ilgi çeken bir karakter olduğu gerçeği bozulmuyor. Floki ise dizinin eğlence kaynağı. Tüm o dev Vikinglerin arasında, fiziksel olarak bir göz tatmini yaratmasa da varlığı ve olaylara bakış açısı, onu çoğu izleyicinin favori karakteri haline getirmeye yetiyor.
Solda Rollo, sağda Floki.
Dizi sadece bu 3 karakterden ibaret değil tabii ki. Çok fazla entrika ve savaşın içinde karşımıza çıkan pek çok enteresan karakter daha var. Ama hepsinden tek tek bahsedecek sabrım yok. İzleyeceksiniz nasıl olsa.
Entrika ve savaş demişken, dizinin büyük kısmının bu ikisi üzerinden ilerlediğini söyleyebiliriz. Entrikadan kasıt, asla bir Game Of Thrones entrikası değil. Onun yanında çömez kalır diyebiliriz. Yani bir Vikings de entrikalı ama bi Game Of Thrones değil. Lakin mevzu savaşmaya geldiği zaman Vikinglerin eline su dökecek baba yiğit, Vikings dizisinin eline su dökecek bir yapım yok. Yani tüm dövüşlerden keyif alacaksınız.
Zaten "Shield Wall" (Kalkan Duvarı) denilen savaş taktiğini Vikinglerin icat ettiğini söylemek ve bu taktiğin asırlar boyu en iyi savaş taktiği olduğunu iddia etmek çok da yalnış olmaz. Dizide birkaç kez bu savaş tekniğinin kullanıldığına şahit olacağız. Ha şöyle de bir şey var, savaş sahnesi iyi dedim ama bir Yüzüklerin Efendisi'ndeki Miğfer Dibi savaşı beklemeyin. Daha düşük prodüksiyonla yapılıyor sonuçta. Kalabalık savaş alanları göremeyeceksiniz. Öte yandan zaten o dönemde savaşlar daha ziyade kabileler arasında olduğundan öyle 10.000'e 10.000 savaşmak gibi bir durum da çok nadir gerçekleşiyordu. Yani az sayıda asker, çok sayıda aksiyon.
Shield Wall böyle bir şey işte. Heh kapandılar! Aç açabilirsen.
Ve bu güzelim dizinin bize 9 bölüm boyunca yaşattığı haz birden bire kesiliverince "Aaa n'oldu şimdi?" diye kalmıştık. "Nasıl 9 ya? İnsan bi 10. bölüm yapar en azından." bile demiştik. Yapımcılar sesimizi duymadı, hatta 2. sezon için 1 sene beklememiz gerekti. Ama yeni sezonun fragmanlarından görüldüğü kadarıyla beklediğimize değecek.
Tekrar ve tekrar aman diyeyim daha fazla geç kalmayın. Zaten 9 bölüm bir şey, çerez gibi arka arkaya izlenir gider. Olur da izlemezseniz sonra spoiler yersiniz, tadınız kaçar. Abi Kesin İzle'nin de yalanı yok ayrıca. İyi diyorsak, iyi.
Not: Diziye aşağıdaki parçayla hazırlanabilirsiniz. Diziyle hiçbir ilgisi yok, ama Vikinglerle yakından ilgili.